Choď na obsah Choď na menu
 


VW Modelové rady

Volkswagen Passat je osobný automobil strednej triedy,ktorý od roku 1973 vyrába nemecká automobilka Volkswagen. Je zaradený do línie medzi modely Volkswagen Golf/Jetta a Volkswagen Phaeton a je aj so svojími odvodenými typmi je označovaný ako DasherSantanaQuantumMagotanCorsar a Carat. Generácie Passatu sú interne označované ako B1, B2, B3 apod.

V roku 2008 rozšíril Volkswagen svoju líniu zavedením modelu Passat CC, ktorý je 4-dverovou kupé verziou klasického Passatu.

Volkswagen oznámil, že jeho nový sedan strednej triedy pre severoamerický trh sa bude vyrábať v závode Volkswagen Chattanooga Assembly Plant a bude sa volať Passat.[1] Volkswagen Passsat NMS vyhral ocenenie Motor Trend Car of the Year 2012.

Prvá generácia Volkswagenu Passat bola uvedená v roku 1973. Pôvodne boli v ponuke karosárske verzie 2- a 4-dverový sedan a podobné 3- a 5-dverové verzie. Všetky spoločne zdieľali moderný štýl fastback navrhnutý Giorgettom Giugiarom. V podstate prvá verzia Passatu bola fastback verziou mechanicky identického sedanu Audi 80, ktorý bol uvedený rok pred ním. 5-dverové kombi bolo uvedené v roku 1974. V Európe bol Passat vybavený dvomi obdĺžnikovými hranatými, s dvojmi kruhovými alebo štyrmi kruhovými svetlometmi, v závislosti na výbave. Passat bol jedným z najmodernejších Európskych rodinných automobilov toho času a bol určený ako nasledovník zastaraných modelov Volkswagen Type 3 a Type 4.

Do Passatu sa pôvodne montovali benzínové štvorvalce OHC objemu 1,3 l s výkonom 40 kW/54 koní a 1,5 l s výkonom 55 kW/75 koní alebo 63 kW/85 koní, ktoré sa tiež používali v Audi 80.

Kompletná generácia dostala v roku 1977 facelift, ktorý zahŕňal úpravu interiéru a drobné úpravy ako premiestnenie smeroviek a v závislosti od modelu, buď štyri kruhové alebo dva obdĺžnikové svetlomety.

V Severnej Amerike bol Passat nazvaný ako Dasher.[3] V modelovom roku 1974 boli zavedené karosárske typy 3- a 5-dverový liftback a 5-dverové kombi. Základný motor bol 1,5-litrový radový štvorvalec s karburátorom, ktorý poskytoval výkon 55 kW/75       

 

 

GOLF

Volkswagen Golf je najdôležitejším modelom nemeckej automobilky Volkswagen[1] a patrí k celosvetovo najpredávanejším automobilom vôbec.[2] Jeho meno je odvodené z nemeckého označenia pre Golfský prúd – nem. Golf-Strom.[3] V Spojených štátoch bola prvá a piata séria predávaná pod názvom Rabbit.[4] V Mexiku sa prvá séria predávala pod názvom Caribe a v Kanade a v Južnej Afrike pod názvom City Golf. Pod týmto názvom sa v KanadeBrazílii a Argentíne predáva aj štvrtá generácia týchto automobilov.[5] V súčasnosti (2018) sa vyrába siedma generácia po facelifte.

Golf patrí do kategórie áut nižšej strednej triedy a v Nemecku sa podľa neho táto trieda tiež niekedy nazýva "Golf-Klasse".[6] Navrhnutý bol predovšetkým ako rodinný automobil, ale vďaka športovým verziám, kabrioletomterénnym a úžitkovým prevedeniam sa stal obľúbeným aj medzi mladými ľuďmi a medzi malými podnikateľmi. Vďaka svojej povestnej kvalite je obľúbený aj u starších vodičov. V roku 2007 prekročil počet vyrobených Golfov hranicu 25 miliónov.[7]

Golf sa vždy vyrábal ako trojdverový alebo päťdverový hatchback. V trojdverovom prevedení pôvodne vznikala väčšina vozidiel.[8] Prvá a tretia generácia boli vyrábané aj ako kabriolet (štvrtá generácia vychádzala z tretej, len bola opticky zosúladená so štvrtou generáciou), ale aj druhá generácia mohla byť individuálne získaná v tomto karosárskom variante, ktorého produkciu zabezpečovali malosériové tuningové firmy. Od tretej generácie je súčasťou ponuky karoséria kombi s obchodným označením Variant. K modelu Golf tradične patrí aj športová verzia GT a GTI s benzínovým motorom a GTD s dieselovým motorom,[9] časom sa objavili aj ďalšie športovejšie ladené modely ako VR6 alebo R32 s pohonom všetkých kolies. Od roku 1972 boli tieto vozidlá montované taktiež v dnešnej Bosne a Hercegovine. Model piatej generácie s karosériou kabriolet sa predáva pod názvom Eos, na rozdiel od predchádzajúcich kabrioletov má miesto plátenej pevnú skladaciu strechu. Od piatej generácie sú odvodené aj MPV Golf Plus a SUV Volkswagen Cross Golf. Od šiestej generácie je opäť odvodený kabriolet s plátennou strechou

 

VW Tuareg

Volkswagen Touareg je stredne veľké SUV, ktoré od roku 2002 vyrába nemecká automobilka Volkswagen exkluzívne pre celý svet v bratislavskomzávode Volkswagen Slovakia. Bolo to druhé SUV od Volkswagenu, po modeli Volkswagen 181 „Kurierwagen“. Volkswagen Touareg mal koncept, ktorý bol navrhnutý vo Volkswagene Slovakia a nazýva sa Háčik.

 

 

VW Tiguan

Volkswagen Tiguan je prvním zástupcem této německé automobilky v segmentu malých SUV. Vůz byl poprvé představen v roce 2007 na autosalonu ve Frankfurtu. Volkswagen nabízí tři provedení: Trend&FunTrack&Field a Sport&Style. Nabízené motory jsou v současné době dva - přeplňovaný benzínový 1.4 TSI a naftový 2.0 TDI, který je prvním motorem Volkswagenu s technologií Common-Rail. Oba pohání všechna čtyři kola skrze systém 4Motion, který používá mezinápravovou spojku Haldex. Naftový motor lze zkombinovat i s automatickou převodovkou.

 

 

Vw Transporter 

VW Transporter je známý užitkový vůz. V současné době se vyrábí jeho šestá generace. Tato dodávka si získala velkou oblibu a proslavila se díky hnutí Hippies. V dnešní době se jedná o užitkové vozidlo Počátky užitkového vozu německé automobilky Volkswagen jsou už v roce 1947. Tehdy vytvořil nizozemský importér první skici plošinového vozu na podvozku armádního vozu Kdf 82. U tohoto vozu seděla posádka vzadu nad motorem. Importér Ben Pon kabinu posunul dopředu a tvary zaoblil. Návrhy byly v roce 1949 schváleny a začalo se s výrobou prototypů. Ty dostaly přezdívku Bulli a nebo v češtině ponorka.V roce 1950 se rozběhla sériová výroba už pod označením Transporter. Vůz byl přes jednoduchou konstrukci prostorný a spolehlivý, poháněn byl čtyřválcovým, čtyřtaktním, vzduchem chlazeným benzínovým motorem s protilehlými válci ("Boxer"), převzatým z vozu VW Brouk. V roce 1954 už byl vyroben stotisící kus. Výroba probíhala zpočátku ve Wolfsburgu, od roku 1956 i v Hannoveru. V roce 1962 byl vyroben miliontý kus.

 

 

VW Caddy

Volkswagen Caddy je lehký užitkový automobil, který od roku 1979 vyrábí německá automobilka Volkswagen. Momentálně se vyrábí jeho čtvrtá generace. První tři byly nabízeny v provedení pick-up, čtvrtá se vyrábí jako krabicovité kombi.Její základ byl převzat z první generace typu Golf. Ačkoliv se jedná o evropský automobil, poprvé se jeho výroba rozeběhla v USA. Zde je velká poptávka po automobilech typu pick-up. Výroba začala v Pensylvániiuž v roce 1979. Americká verze byla pochopitelně vzhledově sjednocena s americkým typem Rabbit. Oproti evropské tak měla hranaté světlomety a jiné nárazníky. Na evropských trzích se Caddy objevil v roce 1982. Všechny vozy Caddy pro Evropu byly vyráběny v bosenském Sarajevu do roku 1992. Výroba pak dále pokračovala v Jihoafrické republice.